Elektrika, plyn, diesel alebo benzín?

Prečo sa rozhodovať v čase COVID – 19 a ako bude vyzerať trh po pandémii?

Zvažujete kúpu, prenájom či operatívny leasing vozidla a neviete, pre aký pohon vozidla sa máte rozhodnúť? My Vám poradíme.

Mnoho ľudí sa počas pandémie Covid-19 rozhoduje najmä pre dieselové motory. Dôvodom, okrem dlhodobo nižšej spotreby v porovnaní s benzínovými motormi, je výrazný pokles ceny ropy a ľudia tak tankujú o niekoľko eur lacnejšie ako pred vypuknutím pandémie. Takýto stav a cena ropy však nie je udržateľná dlhodobo. Od svojho dna sa už v polovici apríla odrazila a pomaly ale isto naberá naspäť na hodnote. Po ukončení pandémie ropa výrazne naberie na hodnote a ceny pohonných hmôt bezpochyby opäť prekročia svoje maximum. Okrem ceny ropy, ktorá výrazne ovplyvňuje trh, európske štáty určite využijú pandémiu na ďalšie sprísňovanie emisných noriem na vstup do miest či krajín a nariadenie z Brusselu budú naďalej len tvrdšie.

Našťastie v súčasnej dobe stále viac a viac ľudí hľadí na ekológiu a čistotu na našej planéte. Preto sa aj v automobilovom svete začína dariť vozidlám s hybridným či elektrickým pohonom. Veď predsa, elektrické vozidlá sú ekologické. Vozidlá s minimálnymi či dokonca nulovými emisiami navyše prinášajú do obcí a miest menej ruchu. No a v neposlednom rade, vlastníctvo či prenajímanie vozidla s kombinovaným alebo čisto elektrickým pohonom prináša osobám a firmám stále väčšie množstvo výhod.  No a vďaka aj štátnej podpore elektromobility bude týchto lákadiel, prečo sa pre elektromobil rozhodnúť, určite aj naďalej pribúdať.
ilustračný obrázok, dlhodobý prenájom vozidiel, auto na leasing

V bodoch nižšie si môžete prečítať tie najpodstatnejšie fakty:
  • Dotácie na kúpu nových vozidiel až do výšky 35% z obstarávacej ceny vozidla
  • Zníženie registračného poplatku za zápis vozidla o 50%
  • Zrýchlené odpisovanie elektromobilov s dobou odpisovania 2 roky
  • Nižšie cestné dane až o 50%
  • Lacnejšie PZP pre elektromobily a hybridy
  • Zelená, výnimočná špz
  • Vstupy do nízko emisných zón
Okrem vyššie spomenutých benefitov, obrovskou výhodou a rýchlo napredujúcim a rozhodujúcim faktorom pre obstaranie vozidla s elektrickým pohonom je rozširujúca sa sieť nabíjacích staníc na Slovensku. Pár desiatok mesiacov dozadu odrádzal ľudí od obstarania elektromobilu práve fakt, že v okolí nebol dostatočný počet nabíjacích staníc a elektromobily neposkytovali príliš oslnivé dojazdy na plné nabitie. Automobilky však v elektromobilite stále napredujú a vozidlá tak poskytujú dojazdy pri ktorých sa už človek cíti komfortne. Štát navyše poskytne dotácie, ktoré majú podporiť rozšírenie infraštruktúry nabíjacích staníc. Po novom aj každý developer musí myslieť na to, ktoré miesta pri rekonštrukcii alebo výstavbe nových budov vyhradí práve pre týchto majiteľov či držiteľov vozidiel.

My v AVIS-e myslíme takisto ekologicky a preto sme do našej ponuky AVIS MaxiRent prednedávnom zaradili prvé plug-in hybridné vozidlo Volvo XC60 T8 eAWD a predovšetkým, úplne nové elektrické vozidlo Renault ZOE R135 Z.E. 52 kWh.

 volvo hybrid xc60, hybridné vozidlá, dlhodobý prenájom
 Renault Zoe, elektrické vozidlá dlhodobý prenájom />


Navyše, v spolupráci so www.zsedrive.sk Vám ku každému objednanému vozidlu pribalíme kartu na nabíjanie vozidla v celej sieti nabíjacích staníc, ktorá má už na Slovensku veľmi slušné zastúpenie J - MAPA. Tak čo poviete?